zondag 19 juni 2016

Van D.A.C. tot nu

19-01-2014

De Amersfoortse Coöperatie is een van de grootste Nederlandstalige hiphopcrews die ooit bestaan heeft. Hoewel ze sinds 2005 niets nieuws meer hebben uitgebracht als crew, zijn een aantal leden nog steeds grote spelers in het spel der vaderlandse hiphop. Zo maakt Jiggy Djé deel uit van de succesgroep Great Minds, brengt Diggy Dex 24 januari aanstaande alweer zijn vierde solo-album uit en schopte Wudstik het afgelopen najaar tot de halve finale van The Voice of Holland.


DAC ontstond in 2000. De bevriende producers Darin G en Clenn stonden aan de wieg van wat jaren later de boeken in zou gaan als een van de invloedrijkste hiphopgroepen van Nederland. De eerste nummers waren instrumentale hiphopnummers. Deze werden al snel opgepikt door de rappers Diggy Dex en Hux B. Zij rapten over de instrumentals heen onder de naam De Profeten. Even later sloot ook Jiggy Djé zich aan en niet lang daarna volgden Wudstik en Grootmeester Jan, welke hiervoor actief waren in de formatie Vlieg.

In 2002 wordt het eerste album uitgebracht, getiteld DiDACtici. De Amersfoorters deden dit in eigen beheer. Zij gingen zelfs zover dat ze de albums zelf naar verkooppunten door het hele land brachten. Hierdoor was het album al snel uitverkocht. In hetzelfde jaar schopte de formatie het tot de finale van “Het Geheim van Utrecht”. Hier veroverden ze met gemak de publieks- en juryprijs. Dit leidde ertoe dat de hiphopcrew zich kwalificeerde voor De Grote Prijs van Nederland. In de finale werd de publieksprijs gewonnen. Hierop volgden talloze optredens op festivals door het hele land. In 2003 verscheen de videoclip Springstof, welke vanaf april van dat jaar veelvuldig te zien was bij muziekzender The Box. De clip schopte het tot de derde plek in de nationale boxchart en zelfs tot de eerste plek in de Urban Chart. De doorbraak van DAC bij het grote publiek werd hiermee een feit.

Twee jaar later werd het tijd voor een opvolger van DiDACtici. In 2004 wordt Professioneel Chillen opgenomen en gemixt en gemasterd door producer Mr. Fonc. Op dit album wordt samengewerkt met andere rappers van eigen bodem, zoals Spacekees, Skiggy Rapz en Pete Philly. Ook staat hierop de grootste hit van de groep: Doorhalen.

Een jaar later. We schrijven 2005. Het begin van het einde lijkt aangebroken als de leden afzonderlijk van elkaar aan solo-projecten gaan werken. Grootmeester Jan is de eerste geestelijk vader van een solo-album. Voor zover het een solo-album te noemen valt, want op het album zijn veel collaboraties te horen. Het album heet dan ook zeer toepasselijk Collaboratorium. Hierna blijft het stil rondom Grootmeester Jan, terwijl andere leden regelmatig van zich laten horen.


Eind 2006 brengt rapper/zanger Wudstik zijn solo debuutplaat uit. Mijn Wereld is een gevarieerd album, waarop rap de boventoon voert. De introspectieve teksten van nummers zoals Breek spreken veel mensen aan. Er worden drie singles uitgebracht van dit album. De debuutsingle, Doemalauw, dient als titeltrack voor de serie Sprint van Eyeworks/BNN.

Hoewel nooit helemaal stil wordt rondom de multi-instrumentalist, duurt het tot 2011 voor de opvolger van Mijn Wereld uitkomt. Inmiddels is Wudstik een andere weg ingeslagen, maar de hiphopinvloeden blijven duidelijk aanwezig. De tweede langspeler, Vind, verschijnt op 11 november 2011. Het is in tegenstelling tot zijn eerste album volledig door Wudstik geschreven en geproduceerd. Een ander opmerkelijk verschil met zijn solodebuut is dat Wudstik niet de raps voor zijn rekening neemt, maar de zanglijnen. Van de 15 tracks op het album wordt er op 5 nummers gerapt, de rest zijn zangnummers. De raps worden voor hun rekening genomen door onder andere DAC-maatje Jiggy Djé en Rotterdams raptrots Winne.

In 2013 wordt Wudstik bekend bij het grote publiek. Nadat hij zich helemaal op zang en produceren heeft gericht, wordt in augustus 2013 bekend dat hij deelneemt aan het vierde seizoen van The Voice Of Holland. Hier verbaasde hij vriend en vijand bij de audities met zijn vertolking van Bløfs Omarm. Onder de hoede van coach Trijntje Oosterhuis schopt hij het tot de halve finale, waarin hij het in een rechtstreeks zangduel opneemt tegen Gerrie Dantuma. Dantuma, lid van het team van Marco Borsato wint het duel met 51% van de stemmen van het publiek. Ditzelfde publiek moet daarom afscheid nemen van het multi-talent.

http://www.youtube.com/watch?v=ITJG6qyzWY0 – Jiggy Djé – Ik Heb Je

Een ander succesverhaal vanuit Amersfoort is dat van Jiggy Djé. De rapper bracht december 2006 zijn solodebuut Noah’s Ark uit via het gelijknamige, door hem opgerichte platenlabel. Dit album staat vol met zogenaamde punchlines, waarmee hij zijn bijnaam als de Keyzer Punchline meer dan waarmaakt.

Voordat hij de opvolger van Noah’s Ark uitbrengt, dropt hij eerst de debuutplaat van formatie Kohfie Konnect. Deze formatie, die buiten Jiggens om bestaat uit rapper Tenshun en producer Terilekst, was al actief tijdens DAC, maar van een echt debuut kwam het nooit. Tot in 2008 de belofte eindelijk werd ingelost met het album Hetiszover. Waar op Noah’s Ark Jiggy Djé alle punchlines voor zijn rekening nam, doet hij dat op dit album samen met de uit Sittard afkomstige rapper Tenshun.

Een jaar later is het de beurt aan zijn tweede album. De Ark De Triomf wordt niet overspoelt met punchlines en borstgeklop van Jiggy, maar gaat meer de filosofische kant op. Het geheel klinkt een stuk vrijer en minder duister dan zijn voorganger. Single Ik Heb Je met een featuring van Pete Philly wordt zelfs een behoorlijke hit. Inmiddels is de videoclip bijna 1 miljoen keer bekeken op Youtube.

Op zijn dertigste verjaardag, kondigt Jiggy Djé via Twitter zijn derde plaat aan. Het Grote Plaatje moet in 2013 uitkomen, maar wordt regelmatig uitgesteld. Na een aantal nummers die hij lekt via een speciale nieuwsbrief aan zijn fans, wordt het angstvallig stil rond de plaat.

Dat is niet voor niks, later in 2013 wordt bekend dat Jiggy Djé samen met Nederhop-grootheden Winne en Sticks de formatie Great Minds gaat vormen. Samen met producer Dr. Moon brachten ze onder de naam Great Minds een gelijknamig album uit in 2013, dat met open armen wordt ontvangen. Het brengt de Great Minds overal in Nederland; van festivals als Lowlands naar poppodia als de Mezz en 013.

Wanneer Het Grote Plaatje uitkomt, is tot op heden niet bekend.


Het derde succesverhaal van DAC komt op naam van Diggy Dex. In 2006 bracht hij als vierde lid zijn eerste solo-album uit. Verhalen Vanuit De Sofa laat een verhalend geluid horen, met een aantal bangers afgewisseld door wat rustigere tracks. Van dit album komen drie clips uit, Dubbeldik, Verhalen vanuit de sofa en de track Vier Woorden.

In 2008 komt de opvolger uit. Een soulvoller geluid klinkt uit de speakers wanneer Mayonaise Voor De Ziel de cd-speler ingaat. Vier clips vinden hun weg naar het publiek en Diggy Dex wordt steeds bekender onder het publiek.
Pas echt bekend wordt hij wanneer hij in juni 2009 het nummer Slaap Lekker (Fantastig Toch) uitbrengt. Het nummer is een samenwerking met de Vlaamse singer-songwriter Eva De Roovere en een remix van haar nummer Fantastig Toch. Het nummer bereikt de nummer-8-positie in de Nederlandse Top 40. Hiermee is Diggy Dex definitief doorgebroken bij het grote publiek, en dat is te horen op zijn derde plaat. Het album Lange Nachten, Korte Dagen uit 2010 klinkt een stuk commerciëler dan de voorgangers en zal misstaat dan ook niet tussen de platen van Dio of de Flinke Namen.
Op 24 januari 2014 brengt Dexter alweer zijn vierde solo-album Do It Yourself uit. De plaat komt uit op zijn eigen platenlabel We Want More Music.
Zo zie je dat DAC twaalf jaar na de eerste plaat van de formatie nog steeds een grote rol speelt in de vaderlandse hiphopgeschiedenis. Hoewel de groep nooit officieel uit elkaar is gegaan en ook nooit officieel aangekondigd heeft te stoppen, is het al sinds 2005 stil rondom de formatie. Natuurlijk nooit helemaal stil, getuige de wapenfeiten van bovengenoemde leden. Misschien dat het 12,5-jarig jubileum van DiDACtici reden genoeg is voor een meer dan welkome reünie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten